kiniam

PYSZNE I ZDROWE PRZESY

Zakupiłam gofrownicę. Przeczytałam proponowany przez producenta przepis na gofry i złapałam się za głowę. Wstawiam więc przepis na wersję duuużo lżejszą i duuużo zdrowszą. Idealne na słodkie, leniwe śniadanie :) 


Składniki na 2 - 3 sztuki (w zależności od gofrownicy):

  • Banan (dojrzały) - 1 sztuka
  • Jajko - 1 sztuka
  • Płynne masło - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Mąka graham lub pełnoziarnista - 1/2 szklanki


Dodatki: 

  • Świeże owoce; u mnie kiwi i ziarna granatu
  • Posiekane orzechy lub nasiona; u mnie łyżeczka nasion chia



Sposób przygotowania:

  • Banana zmiksuj na gładkie puree.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  • Nałóż ciasto do gofrownicy i upiecz (czas pieczenia zależy od gofrownicy). 



Wartość odżywcza jednego gofra z dodatkami*:

  • Energia: 260 kcal
  • Białko: 7,6 g
  • Tłuszcz: 7,4 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g


*W mojej gofrownicy z tego przepisu wychodzą 3 gofry, tak więc ilość kalorii policzona została na 1/3 składników na ciasto.

Wartość energetyczna samego ciasta (z całego przepisu) wynosi 487 kcal.


Pełnoziarniste gofry z owocami są dobrym źródłem

  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, potasu;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl