PYSZNE I ZDROWE PRZESY
Zakupiłam gofrownicę. Przeczytałam proponowany przez producenta przepis na gofry i złapałam się za głowę. Wstawiam więc przepis na wersję duuużo lżejszą i duuużo zdrowszą. Idealne na słodkie, leniwe śniadanie :)
Składniki na 2 - 3 sztuki (w zależności od gofrownicy):
- Banan (dojrzały) - 1 sztuka
- Jajko - 1 sztuka
- Płynne masło - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- Mąka graham lub pełnoziarnista - 1/2 szklanki
Dodatki:
- Świeże owoce; u mnie kiwi i ziarna granatu
- Posiekane orzechy lub nasiona; u mnie łyżeczka nasion chia
Sposób przygotowania:
- Banana zmiksuj na gładkie puree.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Nałóż ciasto do gofrownicy i upiecz (czas pieczenia zależy od gofrownicy).
Wartość odżywcza jednego gofra z dodatkami*:
- Energia: 260 kcal
- Białko: 7,6 g
- Tłuszcz: 7,4 g
- Węglowodany: 39 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
*W mojej gofrownicy z tego przepisu wychodzą 3 gofry, tak więc ilość kalorii policzona została na 1/3 składników na ciasto.
Wartość energetyczna samego ciasta (z całego przepisu) wynosi 487 kcal.
Pełnoziarniste gofry z owocami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, potasu;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;