Jeżeli macie ochotę na bułeczki, zachęcam do spożywania tych, które upieczone są z mąki z pełnego przemiału. Pieczenie ich niezwykle się opłaca ze względu na zdrowe składniki, z których są wykonane, ruch potrzebny do wyrobienia ciasta oraz niezwykle przyjemny zapach rozpływający się po całym domu w trakcie ich pieczenia
Kilka przydatnych informacji. Badania wskazują, że pełne ziarna przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz obniżenia ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe np. cukrzycę typu 2 i chorób układu krążenia.
Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu i podzielenia siÄ™ nim ze znajomymi.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
1 szklanka mÄ…ki graham
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki zmielonego żółtego siemienia lnianego
1/2 mąki żytniej z pełnego przemiału
1/4 szklanki oleju z pestek winogron lub innego
ok. 3-4 szklanek mleka roślinnego lub wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki suchych drożdży
Wykonanie:
1. W misce mieszamy suche składniki.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikami, pod koniec dodając olej.
3. Po dokładnym wymieszaniu przez ok .5-8 min. ciasto będzie sprężyste i elastyczne.
4. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu mieszamy dokładnie jeszcze raz i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
6. Po drugim wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i formujemy bułeczki posypując je nasionami siemienia, sezamu, słonecznika albo innymi.
7. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją wielkość.
8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 400F (200C) przez ok. 15 -20 minut.
Z przepisu wychodzi ok. 10 bułeczek (ilość zależy od ich wielkości).