Smakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta?
Ciasto piernikowe:
- 450 g mąki
- 220 g margaryny
- 3 łyżki miodu sztucznego
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C
Biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka, następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C
Budyń malinowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 litra soku z malin
W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje studzimy i wykładamy na ciasto piernikowe.
Bita śmietana:
- 2 śmietany 30% (330 ml)
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- odrobina mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Dodatkowo:
- herbatniki kakaowe
- czekolada do polania
Złożenie ciasta: na ciasto piernikowe smarujemy ostudzony budyń malinowy, przykrywamy biszkoptem, na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę, którą przykrywamy herbatnikami, a całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.