Zdjęcie - Kostka piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta?

Ciasto piernikowe:

  • 450 g mąki
  • 220 g margaryny
  • 3 łyżki miodu sztucznego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka, następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C

Budyń malinowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litra soku z malin

W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje studzimy i wykładamy na ciasto piernikowe.


Bita śmietana:

  • 2 śmietany 30% (330 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • odrobina mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe
  • czekolada do polania

Złożenie ciasta: na ciasto piernikowe smarujemy ostudzony budyń malinowy, przykrywamy biszkoptem, na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę, którą przykrywamy herbatnikami, a całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.




Zdjęcie - Kostka piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kostka piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami